Prečo PSP
Na začiatok by som chcela zdôrazniť, že stravovanie podľa PSP je plne vedeckou metódou kliniky Paleomedicína v Budapešti, a nie naturopatickou (naturopatická medicína je forma alternatívnej medicíny, ktorá pracuje s rôznymi prvkami prírody, bylinkami, výživou, akupunktúrou, čínskou medicínou a pod.). Je tiež dôležité si uvedomiť základné charakteristiky, ktoré PSP odlišujú od naturopatických metód. Tým najväčším rozdielom je účinnosť a predvídateľnosť PSP.
Strava podľa PSP je ľahko naučiteľná a jednoduchá na udržiavanie, avšak odporuje takmer všetkým oficiálnym výživovým odporúčaniam. PSP sa zameriava na konzumáciu mäsa a živočíšneho tuku, v správnom pomere a kvalite.
V rámci PSP sa nekonzumujú
PSP neobsahuje žiadne z vyššie uvedených zložiek potravy. PSP obsahuje všetky nevyhnutné (esenciálne) živiny, ktoré ľudský organizmus potrebuje. Suplementácia výživových doplnkov v PSP nie je potrebná, pretože doplnky stravy sú často spojené s rizikami pre zdravie, ktoré sú zvyčajne podceňované, a taktiež môžu spôsobiť zvýšenie črevnej priepustnosti. Napr. doplnková suplementácia horčíkom nie je potrebná v PSP, pretože táto strava ako nízkosacharidová, výrazne znižuje dopyt po horčíku, a keď je dokonale dodržiavaná, vedie k optimálnym hodnotám horčíka v krvi. To isté platí aj pre vitamín C. Kvôli štrukturálnej podobnosti vitamínu C a glukózy, sa obe látky dostávajú do buniek (hlavne imunitných buniek) prostredníctvom rovnakého transportéra. Hlavnou prekážkou využitia vitamínu C je vysoká hladina glukózy v krvi. Pri dodržiavaní PSP je potrebné oveľa menej vitamínu C na fyziologické funkcie. Správne dodržiavaná strava podľa PSP obsahuje aj dostatočné množstvo vitamínu C a vzhľadom na skutočnosť, že PSP neobsahuje antiživiny, vitamín C sa absorbuje lepšie než pri konzumácii rastlinnej stravy. To isté platí aj pre železo, zinok a mnohé ďalšie živiny. Netreba sa preto obávať ani nedostatku železa, zinku či jódu. V skutočnosti sa všetky tieto nedostatky normalizujú pri PSP.
Ako som už spomínala, PSP sa zameriava na konzumáciu mäsa a živočíšneho tuku v správnom pomere a kvalite. Tieto potraviny sú bohatým zdrojom živín, ktoré organizmus potrebuje na udržanie zdravia. Kedže sa množstvo a pomer mäsa a tuku upravuje každému klientovi na mieru, nemusíte sa báť nadbytku alebo nedostatku jedla. Nemusíte mať ani strach z konzumácie tukov. Bude to zmena, a na každú zmenu si potrebuje telo zvyknúť. Tuky navyšujeme pomaly a postupne. Ak to spravíte zo dňa na deň, môžete pociťovať diskomfort alebo sa môžu objaviť hnačky.
Ak ste počuli, že potrebujete mať denný prísun vlákniny, je to len ďalší z mnohých výživových mýtov. Vláknina je dnes veľmi preceňovaná. Vláknina nie je dokonale vstrebateľná našim črevom, čoho dôkazom je vysoká frekvencia vyprázdňovania. Častá stolica nie je v poriadku, ale bohužial sa prezentuje častokrát pravý opak. Stolicou telo vypudzuje odpad, ktorý nedokáže stráviť. Ak je odpadu veľa, aj frekvencia vyprázdňovania bude častejšia, čo nie je žiadúce, vzhľadom na opotrebúvanie tráviaceho traktu a čriev. Čím častejšie sa dráždi črevo vlákninou a stolicou, tým je vyššie riziko výskytu ochorení ako IBS (dráždivé črevo), SIBO, Ulcerózna kolitída, Crohnova choroba atď. Ak počas PSP dodržujete správny pomer bielkovín a tuku, nebudete trpieť zápchami, frekvencia stolice bude nízka a „odpad“ malý.
PSP lieči syndróm priepustného čreva, ktorý je spoločným faktorom chorôb ako je cukrovka 1. typu, alergie, astma, roztrúsená skleróza, ochorenia štítnej žľazy, chronické zápalové ochorenia a kardiovaskulárne choroby.
PSP , čiastočne vďaka svojej schopnosti indukovať ketózu, je jedinou metódou vhodnou na rehabilitáciu komplexných chorôb. Je tiež vhodná pre deti a poskytuje všetky potrebné živiny pre rozvíjajúci sa organizmus. Okrem toho môže byť použitá na prevenciu chorôb , vrátane rakoviny.
PSP eliminuje aj neurologické symptómy, medzi ktoré patrí tŕpnutie a brnenie končatín, prstov, skleróza multiplex, alzhaimer, kde sa už nervové zakončenia poškodzujú, a ďalej aj psychické problémy, kedže črevo priamo vplýva na funkciu mozgu a tvorbu hormónov ako sú melatonín, dopamín, serotonín, čo sa prejaví v zmene nálad, sklonom k depresiám, straty chuti do života, úzkostnými stavmi, panickými atakmi a nespavosťou.
PSP odstraňuje fyzické prejavy ako napr. svrbenie, kožné prejavy- ekzémy, seborea, psoriáza, akné, žihľavka, bolesti pohybového aparátu- bolesti kĺbov, šliach, chrbta, krížov, taktiež tráviace ťažkosti ako nadúvanie, zápchy, hnačky, SIBO, IBS, ulcerózna kolitída, Crohnova choroba. V rámci PSP sa upravujú aj pečeňové testy, avšak u ľudí s dedičným teda genetickým ochorením pečene, sa môže vyskytnúť problém s metabolizáciou tukov. Jedinou kontraindikáciou pri PSP sú vážne ochorenia pečene a upchaté žlčovody.
V rámci PSP je správny pomer potravín schopný zabezpečiť príjem esenciálnych mastných kyselín, esenciálnych aminokyselín, vitamínov, minerálov a stopových prvkov, a to krátkodobo aj dlhodobo. Počas dodržiavania PSP nie je potrebné užívať doplnky ako som už spomínala vyššie.
PSP udržiava telo v konštantnej ketóze. Tento režim poskytuje oveľa vyváženejší prísun energie a efektívnejší metabolizmus než režim založený na sacharidoch. Jeden gram tuku produkuje deväť kilokalórií, zatiaľ čo jeden gram cukru alebo jeden gram bielkovín produkujú len štyri kilokalórie.
Nutričná ketóza je stav, pri ktorom sa vám zvýši hladina tzv. ketolátok v krvi. Dochádza k nej vtedy, keď telo namiesto sacharidov (glukózy) začne využívať ako zdroj energie vlastné tukové zásoby. Preto ketóny priamo súvisia s ketózou a sú unikátny zdroj energie, sú schopné našim orgánom a svalom dodávať veľké množstvo energie, pričom znižujú potrebu kyslíka. Zároveň počas ketózy, organizmus spustí mnohé omladzujúce a ozdravujúce procesy.
Možno sa aj vy zamýšľate nad otázkou, prečo sú ketóny také dôležité... Ľudský organizmus je „naprogramovaný“ tak dômyselne, že aj v čase krízových situácií dokáže prežiť bez jedla. Mozog a všetky orgány potrebujú pre svoje fungovanie energiu, ktorú môžu čerpať z glukózy alebo tukov. Mozog však nedokáže spaľovať tuky, a keďže zásoby glukózy dokáže organizmus udržať iba 12 až 24 hodín, po 1 dni hladovky by ľudský mozog nemal žiadnu energiu a začal by odumierať. Ale práve vďaka tomu, že pečeň dokáže meniť tuk a niektoré aminokyseliny na ketóny, máme „záložný plán“ či „evolučnú výhodu“ pre stav prežitia.
Pri nedostatku glukózy, ketóny dodajú mozgu, orgánom a svalom potrebnú energiu (dokonca viac energie ako glukóza). Navyše, telo si ich neukladá do zásob a buď ich spáli na energiu, alebo ich vylúči z tela. V skutočnosti, ketóny v malom množstve neustále cirkulujú v našom tele, a na rozdiel od glukózy sa od nich nemôžeme stať závislí. Preto je ketogénny režim pre mozog výrazne lepší, ako režim založený na sacharidoch.
Stovky štúdií ukázali, že diéty s nízkym obsahom sacharidov alebo ketogénne diéty majú terapeutické výhody oproti západnému typu stravy založenej na sacharidoch. Jedným z dôvodov, prečo sú takéto prístupy podcenené v medicíne, je prílišná popularizácia liekov.
Ďalším mýtom o výžive je to, že konzumácia červeného mäsa vedie k vysokému cholesterolu. Na Slovensku stále existuje nesprávne pochopenie vysokého cholesterolu a pre tých, ktorí sa v tejto téme vzdelávajú, je zrejmé, že interpretácia cholesterolu v zahraničí je výrazne odlišná. Cholesterol je pre nás životne dôležitý, a bez neho by sme nevydržali ani deň. Vysoký cholesterol nie je pre telo hrozbou, ani HDL ani LDL, práve naopak. Dôležitejšie je sledovať pomer triglyceridov k celkovému cholesterolu, čo nám poskytuje informácie o miere inzulínovej citlivosti.
Viaceré zdokumentované lekárske prípady ukázali, že strava založená na živočíšnych tukoch, ako je napríklad strava arktických Inuitov, môže byť udržateľná dlhodobo, aj keď väčšina zverejnených štúdií v skutočnosti odporúča vyhnúť sa živočíšnym tukom a cholesterolu.
Taktiež sa nemusíte obávať, že nedostatok sacharidov spôsobuje nízku hladinu cukru v krvi. To je nemožné kvôli glykogenéze, procesu, ktorý produkuje glukózu z bielkovín. Aby sme dosiahli ketózu, je potrebné nastaviť správny pomer tuku k bielkovinám. Príliš veľa bielkovín môže brániť vývoju ketózy. Preto sa pri PSP nekladie dôraz na živočíšne bielkoviny, ale na konzumáciu živočíšnych tukov. Aby sme zostali v ketóze, spotreba sacharidov by nemala presiahnuť 20-30 gramov denne. Tento počet sa bude líšiť od jednotlivca k jednotlivcovi, pretože závisí od skutočnej spotreby energie a hmotnosti jednotlivca.
Je potrebné upresniť, že ako PSP , tak aj stav ketózy, by mali byť považované za fyziologické. Pre náš organizmus a naše bunky je ketóza prirodzeným spôsobom fungovania. Vďaka našej genetike sú všetci ľudia rovnako pripravení stráviť celý život v ketóze.
Ak máte obavy či PSP nespôsobuje obličkové kamene, vedzte , že bolo preukázané, že obličkové kamene nie sú spôsobené tukmi ani bielkovinami v podobe mäsa, ale vysokooxalátovou rastlinnou stravou. Oxaláty sú zlúčeniny, ktoré majú schopnosť vytvárať drobné kryštáliky a usádzať sa v tkanivách- kĺby, šľachy, svaly atď. Spôsobujú chronické bolesti chrbta, krížov a kĺbov, dokážu spôsobiť artritídu, obličkové kamene a kalcifikáty na kostiach. PSP ako vedecký protokol sa využíva pri všetkých autoimunitných ochoreniach vrátane AO obličiek a pri obličkových kameňoch. Pri týchto ochoreniach je dôležité sledovať filtráciu obličiek, pretože kreatinín nie je ten správny ukazovateľ.
Určite vás všetkých zaujíma ako dlho je potrebné dodržiavať PSP, a či budete musieť stále jesť len mäso a tuk. Všetko je individuálne, záleží od závažnosti ochorenia, intenzity príznakov, akútnej bolesti, odhodlanosti a chuti niečo zmeniť. Po zaliečení čreva je možné zaradiť nízko-oxalátovú zeleninu, bobuľovité ovocie a ďalšie potraviny v rozumnej miere. Avšak neodporúčam sa vrátiť ku konvenčnému stravovaniu.
Viem znie to až neuveriteľne, že existuje jeden stravovací smer, ktorý všetky tieto ochorenia dokáže vyliečiť (podotýkam vyliečiť, nie potlačiť, ako v prípade chemických liekov), a nečudujem sa Vám. Aj pre mňa to znelo skôr ako scifi než realita, až kým som sa do toho sama nepustila, a dosiahla fantastické výsledky. Teraz som to ja, špecialistka funkčnej výživy, kto sprevádza ľudí nachádzajúcich sa v situácií a stave, v ktorom som sa bola kedysi aj ja.