Priepustné črevo
Priepustné črevo, známe aj ako Leaky Gut, sa v súvislosti s výživou stáva čoraz častejšou témou diskusií. Dôvod je jednoduchý: vznik tohto javu je spojený s konzumáciou potravín, ktoré mechanicky poškodzujú črevnú bariéru, čím vytvárajú mikroštrbiny na stene čreva.
Na vysvetlenie:
Fyzické prejavy
- zahŕňajú svrbenie,
- kožné problémy (ekzémy, seborea, psoriáza, akné, žihľavka),
- bolesti pohybového aparátu (kĺby, šľachy, chrbát, kríže),
- tráviace problémy (nadúvanie, zápchy, hnačky, SIBO, IBS, ulcerózna kolitída, Crohnova choroba).
Neurologické symptómy môžu zahŕňať tŕpnutie a brnenie končatín, prstov, sklerózu multiplex, alzheimera a ďalšie.
Priepustné črevo sa považuje za spoločný faktor niektorých chorôb, vrátane cukrovky 1. typu, alergií, astmy, roztrúsenej sklerózy, ochorení štítnej žľazy, chronických zápalových ochorení a kardiovaskulárnych chorôb. Hoci lekári považujú tieto choroby za samostatné, vedecký výskum naznačuje, že majú spoločnú príčinu - syndróm priepustného čreva, ktorý vyvoláva autoimunitné procesy.
Počas normálneho fungovania čreva
sa strávené molekuly živín absorbujú regulovaným spôsobom cez bunku črevného epitelu. Pri priepustnom čreve sa poškodia bunky, ktoré udržiavajú bunky črevného epitelu pohromade, a tým sa stáva pasívne priepustným pre bielkovinové makromolekuly, toxíny a baktérie.
Priepustné črevo môže byť spôsobené konzumáciou látok ako lektíny (nachádzajúce sa najmä v orechoch) , saponíny, salicyláty, oxaláty (vyskytujú sa v zelenine aj v ovocí), obilné bielkoviny (lepok), mliečne bielkoviny a rôzne potravinárske prísady, alkohol, lieky a výživové doplnky. Tieto látky sú často súčasťou západnej stravy, ktorá dominuje aj na Slovensku.
Vráťme sa k látkam, ktoré spôsobujú črevnú priepustnosť: Lektíny a saponíny sú toxické rastlinné bielkoviny, ktoré rastliny vyvinuli na svoju ochranu pred zvieratami počas evolúcie. Potraviny obsahujúce lektíny a saponíny nie sú prirodzenou súčasťou našej stravy. Úloha obilnín a mliečnych bielkovín môže súvisieť s vysokou konzumáciou obilnín a mliečnych výrobkov, ktorá je charakteristická pre západnú stravu. Nadmerná spotreba rafinovaných cukrov ďalej zhoršuje zápalový stav črevnej steny.
Okrem výživy sú problémy spôsobené aj
- liekmi (napríklad steroidnými a nesteroidnými protizápalovými liekmi, antikoncepčnými prostriedkami, antibiotikami)
- prísadami v liekoch a výživových doplnkoch, ktoré výrobcovia pridávajú na zvýšenie ich absorpcie, čím vytvárajú priepustnosť čreva
- Chemoterapia môže rovnako spôsobiť nežiaduce reakcie
- Situáciu zhoršuje skutočnosť, že pacienti s autoimunitnými ochoreniami alebo rakovinou často podstupujú neustálu protizápalovú liečbu, čím sa udržuje a zhoršuje priepustné črevo a choroba.
Látky uvedené vyššie, podľa toho, či sú podávané prerušovane alebo sú neustále prítomné v potrave, vytvárajú a udržiavajú prechodný alebo chronický zápal a priepustnosť v čreve. Pri normálnom fungovaní čreva sa vstrebávajú iba aminokyseliny, nie však bielkoviny. Avšak nestrávené bielkoviny a proteínové fragmenty, ktoré sa dostanú do obehu, klamú imunitný systém prostredníctvom molekulárnej mimikry, a imunitná reakcia sa obracia proti vlastnému organizmu. To predstavuje základ vzťahu medzi syndrómom priepustného čreva a autoimunitou.
Príznaky priepustného čreva môžu zahŕňať bežné alebo rozšírené príznaky, ktoré však nemusia splňovať diagnostické kritériá konkrétnych chorôb. Patria sem nepríjemné pocity v bruchu, poruchy trávenia, únava, problémy s pamäťou, akné a ďalšie. Pri zápalových ochoreniach čriev, ako je Crohnova choroba, ulcerózna kolitída a celiakia, je prítomnosť priepustného čreva zrejmá, a existuje spojenie s diagnostikovaním zápalového ochorenia čriev u niektorých autoimunitných ochorení, ako sú roztrúsená skleróza alebo autizmus.
Taktiež je známe
že nielen črevná stena, ale aj hematoencefalická bariéra, ktorá chráni nervové tkanivo, sa môže stať patologicky priepustnou. Poškodenie hematoencefalickéj bariéry môže vyvolávať podobné látky, ktoré sú zodpovedné za vznik priepustného čreva, a prejavovať sa napríklad pískaním alebo hučaním v ušiach (tinnitus). Týmto spôsobom môže vývoj autoimunitných chorôb viesť k výskytu neurologických autoimunitných chorôb, ako sú demyelinizačné choroby, autoimunitné epilepsie alebo amyotrofická laterálna skleróza.
Pri niektorých chorobách existuje podozrenie, že konkrétna zložka stravy západného typu je hlavným problémom. Príkladom môže byť konzumácia kravského mlieka, ktorá nielen koreluje s výskytom roztrúsenej sklerózy, ale bolo dokázané, že jeho proteín, nazývaný butyrofilín, v kombinácii s inými bielkovinami vyvoláva skrížené reakcie, ktoré sú zodpovedné za vznik autoimunitných ochorení.
Gastroenterologický protokol pri liečbe zápalových ochorení čriev často zahŕňa steroidné a nesteroidné protizápalové lieky a imunomodulačné terapie, avšak ich účinnosť je často nízka a môžu spôsobovať vedľajšie účinky.